Náš web AZ knihy používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti.

Registrace | Přihlášení


Labyrint revue 33–34

(Produkt nebyl zatím hodnocen)

Napsat recenzi

Vydavatel:
Jazyk: čeština
Publikováno: 05.02.2014
Formát: brožovaná; 200 x 290mm; 256 stran časopis
Cena: 152 Kč ( 138 Kč bez DPH)
Ušetříte 43 Kč (22%)
Běžná cena 195 Kč
Dostupnost:

Anotace

Jídlo představuje jednu z antropologických konstant procházejících napříč lidskými dějinami. I dnes, kdy je v módě tzv. fusion kuchyně, synteticky spojující prvky různých národních kulinářských tradic, tvoří jídlo stále jeden ze základů náboženské, kulturní i osobní identity.
Historicky zcela bezprecedentní je však skutečnost, že podle výzkumu Světové zdravotnické organizace (WHO) v roce 2012 poprvé nadměrná konzumace jídla vedoucí k obezitě zabila v celosvětovém měřítku třikrát více lidí než podvýživa. Jsme zde svědky zcela nového trendu spojeného s postupným globálním přechodem od civilizace nedostatku k civilizaci nadbytku, během něhož se z jídla stává ústřední téma i problém.
A právě reflexi tohoto fenoménu se věnují původní i překladové beletristické a teoretické texty, eseje a výtvarná příloha nového dvojčísla Labyrint revue pro rok 2014.

Autoři čísla (výběr):
Roland Barthes, Karla Black, Blanka Činátlová, Mate Dolenc, Jonathan Safran Foer, Bára Gregorová, Václav Hájek, Bodil Jönssonová, Christian Kracht, Peter Krištúfek, Elad Lassry, Mark Leckey, Filippo Tommaso Marinetti, Helen Marten, Lubomír Martínek, Petr Měrka, Vladimir Nabokov, Alice Nikitinová, Michel Onfray, Fabio Parasecoli, Yves Petry, Markéta Pilátová, Zója Pírzád, Michael Pollan, Johana Pošová, Matěj Smetana, Víťo Staviarsky, Šimon Šafránek, Meir Šalev, Antonín Tesař, Lydia Zepeda

Z obsahu:
Nové etice jídla v souvislosti s kritickou analýzou stavu současného potravinářského průmyslu i běžných stravovacích návyků je věnována ústřední trojice esejů amerických teoretiků Lydie Zepedové, Roberta Albrittona a Rogera J. H. Kinga. Podobně kritický tón nalezneme v eseji o vaření a souvisejícím rozhovoru s předním americkým novinářem, který se věnuje problematice jídla, Michaelem Pollanem. Zákulisí masného průmyslu ve vztahu k vegetariánství a právům zvířat se věnuje reportáž spisovatele Jonathana Safrana Foera. O narušeném vztahu jídla a času píše švédská esejistka Bodil Jönssonová. Poněkud lehčí tón pak přináší ironická analýza postojů k jídlu v časopisech pro muže Fabia Parasecoliho, stejně jako esej o šampaňském a filozofii Michela Onfraye či pocta klasikovi moderního gurmánství Brillatu-Savarinovi z pera francouzského filozofa a esejisty Rolanda Barthese. Sebestřednou bombastičností a provokativními tezemi nešetří do češtiny poprvé přeložený Manifest futuristické kuchyně Filippa Tommasa Marinettiho z roku 1930.

Původní českou esejistickou tvorbu zastupují texty spisovatelů Markéty Pilátové a Lubomíra Martínka, antropoložek Markéty Slavkové a Ivety Hajdákové, jednoho výtvarného – Václava Hájka – a literárního – Blanky Činátlové – teoretika. Pro většinu z nich je charakteristický lehký a hravý tón, ať už pojednávají o mediální hysterii kávových puristů, teorii hladovění, původu českého štrúdlu nebo sladké chuti v literatuře. Když k tomu připočteme ještě žánr existenciálního jídelního cestopisu a gurmánského bildungseseje, je o to zřejmější pestrost témat a přístupů, jež si autoři zvolili. Stejnou pestrost – tematickou i geografickou – nalezneme v překladové beletrii: Meir Šalev (Izrael), Mate Dolenc (Slovinsko), Wojciech Górecki (Polsko), ruské trojice Lev Losev, Pjotr Vajľ a Alexandr Genis, Yves Petry (Belgie), Christian Kracht (Švýcarsko), Augustín Fernandéz Mallo (Španělsko) ale i autoři z Íránu (Zója Pírzád), Saudské Arábie (Badríja al-Bišr) a Vietnamu (Nguyen Huy Thiep). Posedlost pizzou nebo novým světovým řádem založeným na pojídání kokosových ořechů, tradiční kavkazskou hostinu i případ nedávného kanibalismu, to jsou jen některá z témat. Pomyslnou tečku pak představuje ukázka do češtiny dosud nepřeloženého románu Ada rusko-amerického klasika Vladimira Nabokova.

Sekce věnovaná české a slovenské beletrii tradičně přináší mladé či debutující autory – Martin Jun, Michal Děd, Bára Gregorová, Peter Krištúfek a Víťo Staviarsky. Filmová část se zaměřuje na obraz jídla v americkém (Šimon Šafránek) a východoas

Kategorie

Knihovnické kódy

  • EAN: 9771210688333

Zákazníci si zakoupili s tímto produktem

Labyrint revue 29-30/2012

Běžná cena: 195 Kč

Ušetříte: 47 Kč 24 %

Naše cena: 148 Kč

Labyrint revue 15-16/2004

Běžná cena: 150 Kč

Ušetříte: 36 Kč 24 %

Naše cena: 114 Kč

Labyrint revue 17-18/2005

Běžná cena: 150 Kč

Ušetříte: 36 Kč 24 %

Naše cena: 114 Kč

Labyrint Revue 25-26 - Nová Evropa

Běžná cena: 150 Kč

Ušetříte: 36 Kč 24 %

Naše cena: 114 Kč

Labyrint revue 27-28 / 2011 - Přitažlivost - dekadence

Běžná cena: 150 Kč

Ušetříte: 36 Kč 24 %

Naše cena: 114 Kč

Labyrint revue 19-20 - 2006

Běžná cena: 150 Kč

Ušetříte: 36 Kč 24 %

Naše cena: 114 Kč

Labyrint revue 35–36 - Nový voyeurismus

Běžná cena: 195 Kč

Ušetříte: 47 Kč 24 %

Naše cena: 148 Kč

Labyrint revue 21-22/2007

Běžná cena: 150 Kč

Ušetříte: 36 Kč 24 %

Naše cena: 114 Kč

Labyrint revue 23-24

Běžná cena: 150 Kč

Ušetříte: 36 Kč 24 %

Naše cena: 114 Kč

Revolver Revue 102

Běžná cena: 178 Kč

Ušetříte: 43 Kč 24 %

Naše cena: 135 Kč

Pevnost 173 (10/2016) + příloha

Autor: Martin Fajkus (Ed.)

Běžná cena: 159 Kč

Ušetříte: 24 Kč 15 %

Naše cena: 135 Kč

Host 2016/2

Běžná cena: 89 Kč

Ušetříte: 21 Kč 24 %

Naše cena: 68 Kč

Host 2015/10

Běžná cena: 89 Kč

Ušetříte: 21 Kč 24 %

Naše cena: 68 Kč

Dějiny věd a techniky 4/2015

Běžná cena: 99 Kč

Ušetříte: 24 Kč 24 %

Naše cena: 75 Kč

Česká literatura 5/2015

Běžná cena: 75 Kč

Ušetříte: 18 Kč 24 %

Naše cena: 57 Kč

XB-1 07/2016

Autor: Kolektiv autorů

Běžná cena: 95 Kč

Ušetříte: 14 Kč 15 %

Naše cena: 81 Kč

Revolver Revue 103

Běžná cena: 178 Kč

Ušetříte: 43 Kč 24 %

Naše cena: 135 Kč

Pevnost 165 (02/2016)

Autor: Martin Fajkus (Ed.)

Běžná cena: 69 Kč

Ušetříte: 10 Kč 14 %

Naše cena: 59 Kč

Česká literatura 3/2016

Běžná cena: 75 Kč

Ušetříte: 18 Kč 24 %

Naše cena: 57 Kč

Pevnost 170 (07/2016) + příloha

Autor: Martin Fajkus (Ed.)

Běžná cena: 159 Kč

Ušetříte: 24 Kč 15 %

Naše cena: 135 Kč

Souvislosti 1/2016

Běžná cena: 139 Kč

Ušetříte: 31 Kč 22 %

Naše cena: 108 Kč

Česká literatura 4/2015

Běžná cena: 75 Kč

Ušetříte: 18 Kč 24 %

Naše cena: 57 Kč

Pevnost 171 (08/2016)

Autor: Martin Fajkus (Ed.)

Běžná cena: 69 Kč

Ušetříte: 10 Kč 14 %

Naše cena: 59 Kč

Pevnost 167 (04/2016) + příloha

Autor: Martin Fajkus (Ed.)

Běžná cena: 159 Kč

Ušetříte: 24 Kč 15 %

Naše cena: 135 Kč

RozRazil 61-62/2016 - Národ

Běžná cena: 49 Kč

Ušetříte: 12 Kč 24 %

Naše cena: 37 Kč

RozRazil 55-56/2015

Běžná cena: 49 Kč

Ušetříte: 12 Kč 24 %

Naše cena: 37 Kč

Host 2016/3

Běžná cena: 89 Kč

Ušetříte: 21 Kč 24 %

Naše cena: 68 Kč

Weles 62

Běžná cena: 79 Kč

Ušetříte: 18 Kč 23 %

Naše cena: 61 Kč

Pevnost 176 (01/2017 ) + příloha

Autor: Martin Fajkus (Ed.)

Běžná cena: 159 Kč

Ušetříte: 24 Kč 15 %

Naše cena: 135 Kč

XB-1 09/2016

Autor: Kolektiv autorů

Běžná cena: 95 Kč

Ušetříte: 14 Kč 15 %

Naše cena: 81 Kč

Nová recenze

Podělte se o svůj názor na tento titul s ostatními čtenáři.

Otázka proti spamu



Přihlášení uživatele